Heleen en de finale van Kunstbende Limburg

Heleen Sillekens uit Herten deed mee aan de Limburgse finale van Kunstbende in de categorie ‘Taal’ en schreef een verslagje voor YoungPoets. Wil je het verhaal lezen waarmee ze meedeed aan de finale, klik dan hier.

“Zondag 30 maart vond de 24e editie van de Limburgse voorronde van Kunstbende plaats. Na mijn deelname van vorig jaar stond ik natuurlijk te trappelen om weer mee te doen. Dus gaf ik me op en begaf ik me in alle vroegte samen met een vriendin richting de Stadsschouwburg in Sittard om weer een fantastische dag tegemoet te gaan. In de kleedkamers kwam ik al gelijk mensen van vorig jaar tegen die ik al een heel jaar niet gezien had. Superleuk natuurlijk! Bij de opening zat de sfeer er al gelijk goed in en iedereen was er zeker van dat vandaag een superleuke dag zou worden. De hele dag was er genoeg te doen en aan huiswerk – wat ik wel meegenomen had aangezien die donderdag daarop de proefwerkweek begon – kwam ik niet toe. En eigenlijk zou dat ook zo’n leuke dag een beetje verpesten. Wat ik vooral leuk vind aan dit soort dingen is dat je mensen ontmoet die dezelfde interesse delen als jij.

Met een aantal andere taalmensen hebben we eerst in de grote zaal wat gekeken naar toneel en dans en daarna was het voor mij toch echt tijd om backstage te gaan. Tot mijn verrassing was ik helemaal niet zo zenuwachtig als vorig jaar. Misschien dat het kwam door mijn dramalessen op school, of omdat ik al een keer meegedaan had – ik weet het niet – dat ik redelijk rustig op het podium stond en mijn verhaal goed kon voordragen. Ondanks dat er lampen op mijn gezicht schenen en ik niet goed kon zien wie er allemaal in de zaal zaten, kon ik wel zien dat de zaal niet vol zat, wat bijvoorbeeld wel het geval was bij toneel. Zou het kunnen dat taal zwaar onderschat wordt? Ik weet het niet, maar als je ziet dat er weinig mensen zijn, weet je tenminste wel zeker dat dat echt de mensen zijn die wel interesse hebben in taal.

Na mijn voordracht ging ik snel terug de zaal in om mijn taalvrienden op te zoeken en de concurrentie te bekijken. Heel belangrijk natuurlijk. De rest van de dag hebben we nog wat rondgelopen en heb ik vooral de categorieën in de grote zaal gezien. Van muziek, dj en film & animatie heb ik jammer genoeg niets meegekregen. Tijdens het juryberaad zijn mijn vriendin en ik in de kelder geweest om expo te bekijken en toen was het eindelijk zo ver: de prijsuitreiking. Ik moet toegeven dat mijn handen lichtelijk trilden en ik toch wel heel erg benieuwd was wie de prijzen in de wacht hadden gesleept. Jammer genoeg was ik niet een van hen, maar mijn vriendin had wel de tweede prijs. Superleuk voor haar natuurlijk. Eerlijk gezegd vond ik het ook helemaal niet erg dat ik geen prijs had. Het gaat toch eigenlijk om het meedoen en dat je het gezellig hebt, dan dat je een prijs wint, of niet soms?”

Heleen Sillekens