Heerlense Lente

Dichter Merlijn Huntjens over literair festival Heerlense Lente en de betekenis voor zijn jonge dichterschap:

“Mijn eerste literaire optreden vond plaats tijdens de Heerlense Lente in 2009 in het toenmalige Lexortheater aan de Willemstraat. Daar leerde ik ook Hennie Jetzes kennen. Vanuit de verte wierp hij een oogje op me, wees voorzichtig terwijl hij naar me toe liep. ‘Jij bent Merlijn toch? Hennie Jetzes.’ Daar stond ik dan, sufachtig verlegen aan mijn biertje te sabbelen, onwijs nerveus voor mijn eerste literaire optreden. Ik had niet door dat ik aan het nestelen was, echter.

Met takjes in mijn bek bekleedde ik elke spot en op de zetels legde ik wollig wol zodat we zachter konden zitten. Ik hing een huisnummer gemaakt van bamboe op bij de ingang van de theaterzaal en deed geurkaarsjes aan, al trillend welteverstaan; de zenuwen werden er niet minder op. Het was dan ook onbewust, dit hele proces. Ik was een thuis aan het maken. De gezichten die ik in de zaal zag, zag ik na die avond nog vele malen bij de Heerlense Lente. Over het optreden weet ik niets meer.

Anita Seo-Dornbach, de absolute schakel tussen mij en mijn schrijversschap, was mijn compagnon die avond en ook deze editie staat ze weer in de spotlights van Cultuurhuis Heerlen aan de Sittarderweg. Vaste gast Toine Vreuls is iemand waarvan ik weet dat hij in 2009 optrad en bij deze editie ook aanwezig is. Het zou zomaar kunnen dat dat ook geldt voor John Bovendeert. Hij was, vooral toen, overal waar ik ook was. (Of ik was daar, waar hij verkeerde… dat laten we even in het midden.) Ook qua publiek hebben we een vaste opkomst.

Inmiddels is de Heerlense Lente in de literaire kringen van Parkstad uitgegroeid tot een heus begrip. Er is steeds vaker jong en verfrissend talent te zien en organisator Hennie Jetzes geeft ze dan ook de kans om podiumervaring op te doen. Daarnaast is er steeds vaker een romanschrijver aanwezig, het liefst regionaal. Er worden interviews afgenomen, stadsdichters komen op bezoek en Jetzes weet steeds meer gasten te scoren uit verre, verre oorden. Zo komt Gijs ter Haar op bezoek vanuit Roermond. Hij werd dit jaar tweede tijdens het NK Poetry Slam. Ook Jelmer van Lenteren uit Delft zal langskomen, net zoals Josse Kok uit Dordrecht. Verder is er de romanschrijver Frits Criens, dichteres Marjolein Stienen met haar debuutbundel ‘Daglicht’, de eerder genoemde Anita Seo-Dornbach, Toine Vreuls en John Bovendeert. Ook zal ik de teksten laten horen die ik met Michelle Bracke heb samengesteld voor onze multidisciplinaire poëzievoorstelling ‘FLAT’, waarmee we in de zomer door het land zullen trekken. The Quartermen verzorgt de muziek. Frontman Ricardo Petri ontmoette ik tijdens de studie in Eindhoven en ik stond versteld van zijn muzikaliteit en zangkunsten. De muzikanten omsluiten zijn stem met indie/rock/pop-achtige klanken. Dat doen ze goed. Ik ben onwijs blij dat ze komen. Hennie Jetzes presenteert de avond en het team van Lex Nelissen zorgt voor één of meerdere biertjes. Aan de non-alcoholische mens is ook gedacht, wees vooral niet angstig.

De Heerlense Lente is mijn nest. Wolligere zetels vind je nergens. Als je aanbelt, doe ik open en dan heet ik je welkom. Dan ben je op bezoek.”

Literair Festival Heerlense Lente
Cultuurhuis Heerlen
Sittarderweg 145
Vrijdag 28 maart 2014
Aanvang 20:00 uur
Entree: gratis