Interview met Hilke Heijmans

hilke2

‘Altijd als ik naar een nieuwe plek ga, ga ik vanaf een afstand naar mijn eigen leven kijken.’

Hilke is een jonge dichteres en is in de beginjaren als redactielid betrokken geweest bij YoungPoets. De YoungPoets-redactie hoorde recentelijk dat zij naar Zuid-Afrika verhuist. Tijd voor een interview met Hilke. Hoe ziet haar leven eruit sinds haar YoungPoets-tijd? Schrijft ze nog? En hoe kwam ze op het idee om te emigreren? Wat zal dit betekenen voor haar poëzie?

Weet je nog wanneer je voor het eerst in aanraking kwam met poëzie?
‘Ik kwam voor het eerst in aanraking met poëzie toen ik dagelijks in mijn dagboek schreef en ik besloot om het een keer in dichtvorm te doen. Het sprak me aan omdat ik een verhaal kon vertellen op een mooiere manier met meerdere, soms opvallende lagen.’

Wanneer durfde je je poëzie aan anderen te laten lezen?
‘Naarmate ik meer ging dichten, had ik ook meer de behoefte aan feedback. Was wat ik deed wel mooi? Begrepen mensen wat ik wilde zeggen? Ik was twaalf toen ik gedichten aan mijn ouders liet lezen. Op mijn dertiende deed ik voor het eerst mee aan Kunstbende, waar ik mijn gedichten met meer mensen deelde. Het was wel moeilijk om me zo bloot te geven, maar ik denk dat ik onbewust ook graag wilde dat andere mensen mijn verhaal kenden.’Vertel, wat ben je gaan doen toen je stopte met YoungPoets?’Ik ben van Limburg eerst naar Tilburg verhuisd. Hier studeerde ik Journalistiek en kwam ik ook weer in aanraking met andere dichters en dichteravonden. Ik deed minder aan poëzie dan toen ik in Limburg woonde, omdat ik toch weer mijn strepen moest verdienen in dit nieuwe wereldje. Mijn stijl is ook veranderd, omdat ik in die tijd meer naar hiphop ben gaan luisteren. Na twee jaar verhuisde ik naar Amsterdam en ben ik privé wel blijven schrijven, maar ben ik steeds minder gaan voordragen. Dit had vooral te maken met het feit dat niemand mij kende en ik zelf ook niet de juiste mensen kende. Uiteindelijk kwam ik toch weer bij een klein schrijfgezelschap terecht en heb ik af en toe voordragen in barretjes en op festivals.’

Inmiddels is je leven nogal veranderd. Je bent onlangs getrouwd en staat op het punt om naar Zuid-Afrika te verhuizen. Wat verwacht je van je nieuwe leven in Zuid-Afrika?
‘Ik verwacht dat mijn verhuizing naar Zuid-Afrika veel zal doen met mijn schrijven. Altijd als ik naar een nieuwe plek ga, bijvoorbeeld op vakantie, ga ik vanaf een afstand naar mijn eigen leven kijken. Daar schrijf ik dan over. Aangezien verhuizen van Amsterdam naar Zuid-Afrika een grote verandering is, verwacht ik met veel vragen en ideeën te zitten die ik graag op papier zet. De reden dat ik naar Zuid-Afrika vertrek heeft te maken met het feit dat mijn vrouw hier al haar hele leven woont. Het lijkt me een mooie kans en een leuk avontuur.’
 
Wil je er ook gaan optreden?
‘Zover ik weet is het waar ik ga wonen (Johannesburg) niet heel gebruikelijk om dichtersavonden te hebben. Maar voorlopig hoeft dit voor mij ook niet per se. Toch lijkt het me wel leuk om meer te weten over het leven daar. Dit is iets waar je via gedichten op een mooie manier achter kunt komen.’

Binnenkort organiseert youngpoets.nl de literatuur- en muziekavond Nieuwe Woorden in Grenswerk Venlo. Die avond treden Ellen Deckwitz, Roman Helinksi op, maar wordt ook de Write Now!-winnaar bekend gemaakt. Wat raad je deze winnaar aan?
‘Ik zou als winnaar goed kijken naar wat de juryleden zeggen, maar er me vervolgens niet ál te veel van aantrekken. Dichten is heel erg persoonlijk en iedereen heeft zijn eigen stijl en stem. Ik zou de winnaar dus aanraden dichtbij zichzelf te blijven. Verder zou ik alle kansen pakken die ik kan pakken. Workshops, voordrachten, opdrachten, bundels etc.’

Waar kunnen we je gedichten lezen?
‘Op mijn blog www.snellerdanhetdicht.blogspot.com.’

hilke