Jelko Arts wint Write Now! Venlo

Nieuwe WoordenDe 23-jarige Jelko Arts is de winnaar van de Limburgse voorronde van Write Now! 2015. Hij wint 250,- euro aan boekenbonnen en een plek in de grote finale van Write Now! op 21 juni in Rotterdam, waar hij zal strijden om de titel van hét schrijftalent van 2015.

De uitreiking vond plaats tijdens Nieuwe Woorden, een nieuwe avond met literatuur en muziek van jong talent in poppodium Grenswerk. Deze werd georganiseerd i.s.m. o.a. YoungPoets. De jury, bestaande uit juryvoorzitter Ellen Deckwitz, acquirerend redacteur Willemijn Lindhout en nrc.next-redacteur en recensent Thomas de Veen verkoos Jelko’s verhaal ‘Opstijgen’ tot de beste tekst. Het juryrapport over zijn inzending: ‘Het was zo beeldend, zo strak geschreven, zo verrassend en grappig dat ieder jurylid meteen met de desbetreffende auteur wilde trouwen. We wilden dit verhaal in één ruk uitlezen, zozeer werden we gegrepen.’ In totaal stuurden meer dan 40 jonge Limburgse schrijvers een tekst in.

De tweede prijs van 125,- euro aan boekenbonnen ging naar het verhaal ‘Weg’ van Yorick Wolswijk. De derde prijs van 75,- euro aan boekenbonnen was voor Jordi Lammers met zijn verhaal ‘Een zoon, een huis, en wat waardevolle meningen’.

Nieuwe Woorden werd gepresenteerd door Daan Doesborgh. Er was muziek van Nynkei en Nbraska, Roman Helinski droeg voor en Daan verzorgde met Ellen Deckwitz een duo-optreden. Voorafgaand aan het programma gaf Roman de Write Now!-deelnemers een schrijfworkshop. Zie www.hklimburg.nl/nieuwewoorden voor een foto-impressie van de hele avond.

Jelko Arts krijgt drie weken de tijd om een nieuwe tekst te schrijven voor de finale, waar hij de strijd aangaat met de winnaars uit de andere Nederlandse, Vlaamse en Surinaamse regio’s. De finalisten maken kans op de juryprijs, die bestaat uit een MacBook, een optreden op een literair festival, een column op Trouw.nl en een schrijfopleiding. Ook wordt er 21 juni een publieksprijs uitgereikt, die bestaat uit een publicatie in Metro Vlaanderen en een iPad.