Julie Droeghaag over jeugdstadsdichter worden

Julie Droeghaag (midden), stadsdichter Lilian Caessens en wethouder Noël Lebens (foto Ermindo Armino)
Julie Droeghaag (midden), stadsdichter Lilian Caessens en wethouder Noël Lebens
(foto Ermindo Armino)

Ongeveer twee weken geleden zat ik achter mijn computer met zo’n grote grijns op mijn gezicht dat mijn collega’s van Loesje, waar ik momenteel stage loop, me vroegen wat er in hemelsnaam aan de hand was. ‘Niks hoor.’ zei ik, maar van binnen deed ik een klein vreugdedansje. Ik had net in mijn mail gelezen dat de jury mij unaniem had gekozen als allereerste jeugdstadsdichter van Sittard-Geleen én dat het nog even geheim moest blijven. Mijn collega’s haalden hun schouders op en gingen verder met hun werk.

Een paar weken daarvoor scrolde ik in een bui van immense verveling hersenloos door mijn nieuwsoverzicht op Facebook, toen ik een oproepje tegenkwam, dat gedeeld was door YoungPoets: Sittard-Geleen zocht voor het eerst een jeugdstadsdichter. Ik was meteen enthousiast. Na lichte twijfel bij mezelf over of ik wel uit de juiste regio kwam, besloot ik me gewoon aan te melden.

Vrijdagavond werd ik tijdens de Avond van de Poëzie, wat overigens een prachtig programma was, in Sittard benoemd tot eerste jeugdstadsdichter van de gemeente. Samen met stadsdichter Lilian Caessens zal ik de komende twee jaar de actualiteit van Sittard en omgeving proberen te vangen in gedichten. Ik hoop dat het een mooie tijd wordt, waarin we nog meer mensen kunnen boeien met gedichten. Want één ding is zeker: de poëzie is voor iedereen.

Julie Droeghaag