Kerstmislukt

Kerstmislukt

Lola zit in haar slaapkamer voor de televisie, met in haar ene hand de afstandsbediening, in de ander haar iPhone. Zappend door de programma’s die vandaag in het teken staan van gezelligheid, kijkt ze met een half oog naar haar telefoon. Op het schermpje zijn foto’s te zien van kerstbomen en cadeautjes. Af en toe zelfs een heuse familiefoto. Als Lola weer naar de televisie kijkt, ziet ze een scène uit haar favoriete kerstfilm. Altijd weer die volmaakte gezinnen. En die sneeuw. Altijd weer die rotsneeuw. Lola kijkt naar buiten, maar ziet alleen maar regendruppels op haar raam.
In de film zijn enkel blije gezichten te zien, met – op zijn tijd – een kleine tegenvaller om het verhaal wel interessant te maken. Vanzelfsprekend komt alles aan het einde weer goed, en zit de hele familie voor een knisperend haardvuur van een kop warme chocolademelk te genieten. Het plaatje is compleet met traditionele kerstliedjes op de achtergrond. Onder de kerstboom liggen er tientallen cadeaus, die allemaal vierkant zijn. Alsof er alleen maar vierkante dingen zijn. Maar ja, dat ziet er natuurlijk wel het mooiste uit. Volgens mij zijn het gewoon kartonnen dozen.
Maar bij Lola is er geen open haard, liggen er geen cadeaus onder de kerstboom, want er is helemaal geen kerstboom. En in plaats van Mariah Carey die door het huis galmt, is er enkel het geschreeuw van haar ouders te horen. Nee, voor gezinnen waarin de moeder een alcoholist is, de vader werkeloos en de zoon wietverslaafd is, is geen plaats tijdens de kerst. Het geschreeuw escaleert en gaat gepaard met kletterend glas. Met een klap slaat de voordeur dicht. Even later hoort Lola een auto starten en wegrijden. Gehuil klinkt zacht vanuit de woonkamer, maar Lola is verlamd.
Enkele minuten later houdt het gehuil op, maar dan begint het weer. Dit keer is het Lola zelf. Waarom doen ze ieder jaar zo hun best om ervoor te zorgen dat hun Kerstmis lukt? Lola gaat in bed liggen, en kijkt verder naar haar kerstfilm. De eindscène is begonnen, en terwijl de camera uitzoomt en het beeld langzaam zwart wordt, kan Lola met zekerheid zeggen dat haar Kerst mislukt is.