Schrijven is jezelf blootgeven

Sandra Israel was een van de drie juryleden voor de categorie ‘taal’ van de finale van Kunstbende Limburg en schreef een verslagje voor YoungPoets.

‘Schrijven is jezelf blootgeven’

Jureren bij de Kunstbende is de mouwen opstropen: dertien deelnemers in de categorie taal. Voor ons, Merlijn Huntjens, Emile Hollman en Sandra Israel, ons debuut als jurylid. Emile nam ter versterking zijn dochter mee. Wat we konden verwachten tijdens Kunstbende 2014? Geen idee. “We laten het op ons afkomen”, was het advies aan onszelf.

Gelukkig werden we goed begeleid. Want dat hadden we nodig. Zonder de zeer gemotiveerde Bo van der Heijden waren we nooit op tijd in de zaal aangekomen, hadden we de zaal misschien niet eens gevonden.

In die zaal begon het zweten en ploeteren pas echt. Verhalen en gedichten bij de hand, lampje aan om in het donker mee te kunnen lezen, luisteren, aantekeningen maken en vooral de sfeer van iedere verhaal en voordracht op je in laten werken.

Na een aantal deelnemers even een korte pauze. “Pffff, dat wordt een lastige klus”, wisten we. Want ga daar maar eens staan of zitten op zo’n groot podium, voor een volle zaal. Tahnee Otten, Heleen Sillekens, Jolijn Arts, Saïd Sewbaransingh, Janine Willms en Manon Michon deden dat toch maar. Vol overgave lazen ze of droegen ze hun eigen werk voor. En iedere schrijver weet dat dát alleen al een prijs waard is. Want schrijven is jezelf blootgeven.

KB finale TAAL 2014Blok 2. Amy Belleflame, Jop Ostendorf, Ginny-Leen Manders, Jip Meijers en Julie Droeghaag verschenen voor het voetlicht. Woorden en zinnen werden over het publiek uitgestort; verhalen die klonken als gedichten en gedichten die verhaalden. Terwijl de laatste zin nog nagalmde, trok de jury zich terug voor beraad. De meningen over de dertien bijdrages waren verdeeld, niet desastreus, maar toch. De winnaar stond voor alle drie vast: Julie Droeghaag. Haar verhaal was kort, maar in die paar zinnen vertelde ze heel veel. Uiteindelijk was er dan toch een top drie. Naast Julie stonden Jip Meijers (2) en Saïd Sewbaransingh (3) op het erepodium. De laatste zweetdruppels waren voor de juryrapporten en bijna als laatste verlieten de drie juryleden de Sittardse schouwburg; met een gevoel als na een dag schrijven, moe maar voldaan.

Sandra Israel