The godfather of slam

gijs-ter-haarTijdens de tweede voorronde van de euregionale poetry slam Borderlines haalde Gijs ter Haar de meeste punten in de eerste twee rondes. In de eindbattle stond hij tegenover Els Dejonghe. Zowel Gijs, Els als Jordi Lammers staan op 9 december in de finale in Roermond.

Gijs, woonachtig in Roermond, wordt ook wel ‘The godfather of slam’ genoemd, o.a. vanwege het enorme aantal overwinningen bij poetry slams. Dat zal je niet verbazen als je hem eenmaal een keer hebt zien optreden. De Volkskrant schreef over een van zijn optredens: “De getatoeëerde reus grijpt het publiek bij de kladden. Hij stampt de woorden erin met maaiende blauwgeverfde armen.”

Dit jaar verscheen zijn vijfde poëziebundel ‘Dan is het beter te zwijgen’. Ingmar Heytze schreef in zijn voorwoord voor deze bundel de zeer treffende woorden: “Maar er is één dichter van het hart, dat bonkt door al zijn regels heen en bonkend bloed door zijn slapen laat razen, één dichter die in al zijn zinnen deelt wat dondert in dat grote hart – een dichter die zijn werk herschept in warme adem, woord voor woord, als hij het voordraagt zoals niemand anders kan. Die dichter is Gijs ter Haar […].”

YoungPoets vroeg Gijs wat een goede poetry slam volgens hem nodig heeft. Hij antwoordde: “Ijzersterke teksten met dichters/woordkunstenaars die dit op de best mogelijke manier over weten te brengen naar het publiek.” Ook gaf hij de volgende tips voor beginnende poetry slammers: “Jubel jezelf niet te snel omhoog, kijk vooral naar de professionals. Kijk en leer, zorg dat je een manier vindt om je teksten te memoriseren én leer met de microfoon omgaan.” Wij zeggen: doe er je voordeel mee!

Trouwens, komende donderdag staan maar liefst 8 slammers op het programma van Borderlines in Venlo. Zie www.facebook.com/BorderlinesSlam.