Tradities zijn er om te breken/koesteren

Bijna iedereen houdt van tradities.
Het geeft ons houvast en een excuus om lekker te feesten.
Jammer genoeg sluiten de meeste feestdagen bepaalde groepen mensen uit.
Het meest recente voorbeeld daarbij is natuurlijk Sinterklaas met z´n zwarte knecht. Ik denk niet dat ik daar nog veel aan hoef toe te voegen, maar mijn leraar Nederlands zei in de les wel iets wat ik nog niet eerder had gehoord. We leven in een democratie, dus de meerderheid geldt. Maar wat is er verkeerd aan om een traditie wat aan te passen als een kleine groep mensen zich daardoor niet meer gekwetst voelt?
Koningsdag is ook een goed voorbeeld; een democraat met kindertjes liet in z´n column in de Volkskrant weten dat hij het niet fijn vindt dat het ook op scholen nadrukkelijk wordt gevierd in de vorm van een sportdag. Ik denk niet dat hij de enige democraat is die daar zo over denkt.
Bij ons thuis staat de kerstboom nog op, dus ik zit nog wel een beetje in de kerstsfeer. Kerstmis was van oorsprong een christelijk feest. Maar voor de meeste mensen staat Kerstmis tegenwoordig voor: lekker eten, gezelligheid en samen de kerstboom opzetten.
Volgens mij veranderen tradities met de tijd steeds een beetje, zodat niemand het merkt. Eigenlijk heel slim. Zo kan niemand er bezwaar tegen hebben, want het is dan al voor je het weet te laat.
Misschien was een tweede gekleurde Sinterklaas gewoon niet subtiel genoeg, net zoals de clownpieten. Mensen houden niet van te veel verandering in een korte tijd. Niks is dan nog zeker.
Rituelen brengen dus veel problemen met zich mee, maar om alle discriminerend tradities dan af te schaffen gaat toch voor de meeste mensen te ver. Je kunt nu eenmaal niet iedereen tevreden houden.
De beste oplossing naar mijn mening: vier de tradities die je aanspreken en als niks je aanspreekt, kun je nog altijd beginnen met je eigen tradities.
De formule voor een traditie geef ik je hierbij cadeau: kies een dag uit, bedenk er een icoon bij en een belangrijke gebeurtenis, verzin iets wat je speciaal op die dag gaat doen en herhaal dit een paar jaar. Tadaa! Een nieuwe traditie is geboren.