Optreden op ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’

foto-vera-vaessen-voor-op-yp“Daar sta je dan, de dag die je wist die zou komen is eindelijk hier”. Hoe ongrammaticaal deze songtekst uit het Koningslied ook mag zijn, zo voel je je altijd als je moet voordragen. Al probeerde je de hele tijd ervoor niet zenuwachtig te zijn, je bent het toch zodra je SCHUNCK* binnenloopt. Zullen er meer mensen zitten dan degenen waarvan je weet dat ze komen? Zullen ze het Kunstbende-stuk mooi vinden? Zullen ze lachen om je nieuwe stuk? Zal de presentator geen vragen stellen waar je geen antwoord op weet? Zal je niet afgaan doordat je een droge mond krijgt of sneller nadenkt dan leest?

En voordat je jezelf nog meer vragen kunt stellen, sta je er. In de spotlights van de zaal waar eerder op de dag Francine Oomen en later Joke van Leeuwen optreden. In het publiek: je ouders en hun vrienden, je schoonmoeder, andere schrijvers en een aantal kritische zestigplussers. Leon Verdonschot, die je wel eens op televisie hebt gezien, stelt jóu vragen over jóuw werk. En dan draag je voor. Dat stuk dat je al zo vaak hebt voorgelezen en dat nieuwe stuk, waarvan je hoopt dat mensen erom lachen. En Leon lacht zo nu en dan, samen met de rest van de zaal. Als het voorbij is, is het weer zo snel gegaan als gewoonlijk en besef je weer hoe weinig tien minuten is. Dan kijk je naar een schrijver waarvan je zou willen dat je hem was, maar ook weer een beetje niet (want hij is man en heeft een minder gemakkelijke jeugd gehad dan jij, maar hij schrijft wel mooie boeken) en hij verwijst naar je stuk. Je bent tevreden.

Na mijn eigen optreden kon ik nog een glimp opvangen van Francine Oomen in het wild, Michelle Bracke die optrad en schrijvers die ook maar gewone mensen zijn. Met een heleboel inspiratie en zin om te schrijven, reisde ik weer af naar Utrecht. Maar niet zonder de nieuwe editie van Ochtendlicht in mijn tas, die in dit geval een beetje symbool staat voor een stukje Limburg dat ik meevoerde.

Vera Vaessen

(zie www.hklimburg.nl/schrijversdag voor foto’s van de dag)