Verslag Borderlines-slam Heerlen

Op donderdag 6 oktober vond in het popcafé van de NIEUWE NOR in Heerlen de allereerste editie van het door PANDA georganiseerde Borderlines: Euregion Poetry Slam plaats. En jongens, mensen, kinders… het was me het slammetje wel zeg. Er zijn gedurende de avond 204 glazen bier gedronken, vier verschillende talen klonken door de zaal (het Limburgs telt als taal, inderdaad), zes slammers betraden het podium en twee winnaars reizen 9 december naar Roermond voor de finale. Deelnemers in Heerlen waren: John Bovendeert, Nic Castle, Michelle Bracke, Luuk Wojcik, Griet Menschaert en Čestmir Bergsma. Ook Florian Schreiber uit Aken was te gast en opende de avond. Daan Doesborgh presenteerde.

Wat waren ook alweer de spelregels van Borderlines? Elke slammer krijgt in de eerste ronde drie minuten de tijd om het publiek te overtuigen van zijn of haar slamkwaliteiten. Het publiek stemt vier slammers door naar de tweede ronde. Tijdens deze tweede ronde wordt er weer drie minuten geslamd, waarna twee slammers overblijven voor de derde battleronde die in totaal zeven minuten duurt.

Lezer, de eerlijkheid gebied mij te zeggen, of beter gezegd, toe te geven: ik heb niet goed opgelet tijdens deze poetry slam. Dat wil zeggen: ik heb niet goed kunnen luisteren naar de slammers omdat ik in de organisatiemodus stond. Dat is voor mij een nieuwe modus. Dan gebruik je andere gedeeltes van je hersenen. Echt genieten van het gesproken woord was er voor mij niet bij. Toch zijn er tussendoor momenten die opvallen; de dialectwoordenstorm van John Bovendeert bijvoorbeeld, die zich niet schaamde om een stehtisch het podium op te sleuren om daar vervolgens een bonk van een laptop op te plaatsen waarna een drie minuut durende dialecttirade volgde, goed voor veruit de meeste stemmen in de eerste ronde.

john-bovendeert-tijdens-borderlines-heerlen-2016-foto-pascal-moors
Slammer John Bovendeert (foto: Pascal Moors)

Ook Griet Menschaert viel op met haar tragikomische poëtische analyses. Van alle slammers uit de eerste ronde gingen Griet, John, Michelle en Luuk door naar de tweede. Vlak voor de pauze kwam Het Verzet nog even gepland/ongepland de boel opschudden met hun hiphopinterventie. De grenzen tussen poetry slam, spoken word en hiphop vervaagden een moment en dat was alleen maar goed.

Long story short; de battle was tussen Luuk en Michelle. Zij gaan door naar de Borderlines-finale in de Azijnfabriek in Roermond. Daar mag Michelle wraak nemen, want inderdaad, Luuk ging met de Borderlinesbeker naar huis.

borderlines-2016-een-wildgestemd-publiek-bierviltjes-telden-niet-stembordjes-wel-foto-pascal-moors
Een wildgestemd publiek (bierviltjes telden niet, stembordjes wel!). Foto: Pascal Moors

Aankomende donderdag, 13 oktober, vindt de volgende Borderlines-slam plaats in Sittard in het popcafé van Volt om 20:00 uur. Be there! Een week later zijn we in Grenswerk in Venlo om 20:30! We gaan meemaken welke vier slammers tegenover Luuk en Michelle komen te staan in de Azijnfabriek. Maar voordat dat zo ver is: tot donderdag!

Merlijn Huntjens