Wedstrijden

YoungPoets organiseert zo nu en dan wedstrijden voor jonge schrijvers tussen de 14 en 25 jaar. Hier staat een overzicht van lopende wedstrijden en wedstrijden die sinds 2014 zijn georganiseerd. Kijk ook eens onder links voor een overzicht van andere schrijfwedstrijden die interessant zijn voor jonge dichters en schrijvers. Houd ook de Facebook-pagina van YoungPoets in de gaten voor mini-acties.

Lentewedstrijd Young Poets

Het is lente. Reden voor de redactie van taalplatform YoungPoets om in samenwerking met poëziesite Meander een gedichtenwedstrijd voor jonge dichters tussen de 14 en 25 jaar te organiseren. Het thema van de wedstrijd is ‘Vriendschap’. Bij een vriendschap zijn vertrouwen en onvoorwaardelijkheid belangrijke eigenschappen. Dat zorgt voor een veilig gevoel, maar vraagt ook om kwetsbaarheid. Heb jij leuke, mooie, maffe, verrassende of moeilijke ervaringen met vriendschap en kun je die tot een gedicht vormen? Of heb je poëtische gedachten over vriendschap die je wilt delen met de rest van de wereld? Doe dan mee en schrijf een (niet eerder gepubliceerd) gedicht van maximaal 500 woorden en plaats dit vóór maandag 4 mei 2018 op www.youngpoets.nl  (onder het kopje ‘publiceren’ en in de wedstrijdcategorie ‘Vriendschap’). Je maakt dan kans op de volgende prijzen:

1e prijs: Digitale dichtcoaching door dichter Runa Svetlikova (winnares Jo Peters poëzieprijs 2016). Onlangs verscheen haar nieuwe bundel Drieëntwintig tips om de hond en je demonen aan de lijn te houden. Ook win je twee toegangskaartjes voor het Bonnefantenmuseum, waar onder andere de expositie ‘Making money for my friends’ te zien is, de bundel Binnenplaats van Joost Baars (winnaar VSB Poëzieprijs 2018), een exemplaar van poëzietijdschrift Awater én een exemplaar van literair tijdschrift Ochtendlicht.

2e prijs: Een jaarabonnement op poëzietijdschrift Awater, de bundel Drieëntwintig tips om de hond en je demonen aan de lijn te houden, een Plint-poëzieposter, twee toegangskaartjes voor het Bonnefantenmuseum en een exemplaar van literair tijdschrift Ochtendlicht.

3e prijs: Een boekenbon t.w.v. € 15, de bundel Drieëntwintig tips om de hond en je demonen aan de lijn te houden, een exemplaar van poëzietijdschrift Awater, twee toegangskaartjes voor het Bonnefantenmuseum en een exemplaar van literair tijdschrift Ochtendlicht.

Let op: deelnemers moeten minimaal 14 jaar en maximaal 25 jaar oud zijn en je mag deelnemen met één gedicht.

Jury

De gedichten worden beoordeeld door twee leden van poëziesite Meander: Rob de Vos en Elly Woltjes. Verder bestaat de jury uit docent Nederlands Jaap Linde (Vrije School Parkstad) en dichter Jonathan Griffioen. De uitslag wordt rond 14 mei 2018 bekendgemaakt. Als je hebt gewonnen, ontvang je een e-mail. Heb je vragen, mail dan naar redactie@youngpoets.nl.

 

Write Now! in Limburg

Write Now! is dé schrijfwedstrijd voor jongeren van 15 tot en met 24 jaar in Nederland en Vlaanderen. De 18e editie is in volle gang. Wil je meedoen? Stuur dan vóór 3 april je tekst in via www.writenow.nu. De vorm van de inzending is vrij: verhaal, gedichten, column, toneeltekst, filmscenario of songtekst – alles is toegestaan, dus laat je creativiteit de vrije loop! Oud-deelnemers Lize Spit, Jaap Robben, Niña Weijers en Maartje Wortel gingen je voor.

Naast een felbegeerde plek in de finale in juni in Rotterdam, maak je ook kans op andere mooie prijzen. De nummers een, twee en drie winnen respectievelijk € 250,-, € 125,- en € 75,- aan boekenbonnen. Daarnaast maken winnaars van de tweede en derde prijs kans op één van de vijf te vergeven wildcards voor een plek in de finale. De hoofdprijs van de finale van Write Now! 2018 bestaat uit een MacBook, een schrijfopleiding bij de Schrijversacademie of bij Creatief Schrijven, een columnreeks voor Trouw en optredens op Geen Daden Maar Woorden Festival en Tilt.

YoungPoets werkt samen met Write Now! voor de wedstrijd en prijsuitreiking in Limburg. Deze vindt plaats op donderdagavond 11 mei in Poppodium Grenswerk in Venlo. Er zijn voordrachten, er is livemuziek en aan het eind van de prijsuitreiking maakt juryvoorzitter Jonathan Griffioen de winnaars bekend. Deelnemers kunnen vooraf bovendien meedoen aan een gratis schrijfworkshop door Jaap Robben.

NXT TXT 

afbeelding-nxt-txtNXT TXT is een literatuurprijs voor jonge schrijftalenten tussen de 15 en 25 jaar oud die wonen in de Euregio Maas-Rijn. Dit gebied omvat drie landen en drie talen (Duits, Frans en Nederlands). Het gaat om de regio’s Hasselt, Maastricht, Luik, Aken, Heerlen en Eupen. Vanuit Nederlands-Limburg kunnen jonge schrijftalenten meedoen die woonachtig zijn in Zuid- of Midden-Limburg (tot en met Roermond).

Behalve dat een mooie prijs te winnen valt, namelijk een laptop, worden de winnende teksten ook vertaald naar de beide andere talen en samengebracht in een publicatie. Voor de tweede en derde plaats is er een boekenbon van 100 en respectievelijk 50 euro. Prozateksten van maximaal 5.000 woorden kunnen meedingen. Een professionele jury beoordeelt de teksten aan de hand van criteria als stijl, spanningsopbouw, originaliteit en fantasie.

Aanmelden voor NXT TXT 2017 kon tot 30 december 2016 via info@nxt-txt.eu. De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats in mei 2017.

YoungPoets is de Nederlandse partner voor NXT TXT, een initiatief van Stichting Euregio Maas-Rijn.


Archief:

 • Wedstrijd ‘Reizen’
  Lees hier de inzendingen en uitslag van de wedstrijd die de redactie van YoungPoets rond de jaarwisseling 2015/2016 organiseerde in samenwerking met poëziesite Meander rondom het thema ‘Reizen’.
  Letterlijk van land tot land, van cultuur tot cultuur of denkbeeldig in je gedachten en dromen? Schrijf een (niet eerder gepubliceerd) gedicht van maximaal 500 woorden en plaats dit vóór maandag 4 januari 2016 op www.youngpoets.nl (in de wedstrijdcategorie ‘Reizen’) en maak kans op de volgende prijzen:
  -1e Prijs: 2 uur persoonlijke digitale dichtcoaching door Sasja Janssen (dichter, schrijver van romans & verhalen en genomineerde voor de VSB-Poëzieprijs 2015), 2 kaartjes voor een concert van de zussen Clean Pete (eerder te zien in DWDD), de bundel Je bent mijn liefste woord van onze dichteres des Vaderlands Anne Vegeter (uitgeverij Querido), een exemplaar van poëzietijdschrift Awater, de poëzie-app van Plint, én publicatie in literair jongerentijdschrift Ochtendlicht editie januari 2016.
  -2e Prijs: Een jaarabonnement op poëzietijdschrift Awater, de bundel Je bent mijn liefste woord van onze dichteres des Vaderlands Anne Vegter (uitgeverij Querido), tegoed van € 25,- te besteden in de webshop van poëziesite Plint, de poëzie-app van Plint, én publicatie in literair jongerentijdschrift Ochtendlicht editie januari 2016.
  -3e Prijs: Een boekenbon t.w.v. € 15,-, de bundel Je bent mijn liefste woord van onze dichteres des Vaderlands Anne Vegter (uitgeverij Querido), een exemplaar van poëzietijdschrift Awater, de poëzie-app van Plint én publicatie in literair jongerentijdschrift Ochtendlicht editie januari 2016.

  Let op: deelnemers moeten minimaal 14 jaar en maximaal 25 jaar oud zijn en je mag deelnemen met één gedicht. De gedichten worden beoordeeld door twee leden van poëziesite Meander: Alja Spaan en recensent Yves Joris. Verder bestaat de jury uit twee leden van de YoungPoets-redactie, dichteres Emma Crebolder (winnares van de Leo Herberghs Poëzieprijs 2015) en de huidige stadsdichter van Heerlen Michelle Bracke.
 • YoungPoets-wedstrijd winter 2014-2015
  De feestdagen komen er weer aan. Tijd voor familie, gezelligheid, zelfreflectie, bezinning en … dichten! De redactie van YoungPoets organiseert in samenwerking met poëziesite Meander een wedstrijd voor jonge dichters tussen de 14 en 25 jaar, waarbij zij hun talent kunnen profileren. Het thema voor dit jaar is ‘Traditie’. Ouderwets gezellig of politiek actueel? Schrijf een (niet eerder gepubliceerd) gedicht of kort verhaal (max. 500 woorden) waarbij je kunt wegdromen in deze koude, donkere dagen, of juist een fel betoog met sociaal engagement. Aan jou de keus, het onderwerp is vrij te interpreteren!Plaats je gedicht of verhaal vóór maandag 5 januari 2015 op www.youngpoets.nl (onder het kopje publiceren en in de wedstrijdcategorie ‘Traditie’) en maak kans op de volgende prijzen:

  -1e prijs: € 100 plus een kwartaalabonnement op de Volkskrant of NRC Next, een literair t-shirt naar keuze ter waarde van € 25 van de site www.verlorenwoorden.nl, én de poëzie-app van Plint
  -2e prijs: € 50 plus twee edities van het tijdschrift Ochtendlicht (Literair tijdschrift door Limburgse jongeren), een literair t-shirt naar keuze ter waarde van € 25 van de site www.verlorenwoorden.nl,
  én de poëzie-app van Plint
  -3e prijs: € 20 plus twee edities van het tijdschrift Ochtendlicht (Literair tijdschrift door Limburgse Jongeren), én de poëzie-app van Plint

  Let op: deelnemers moeten minimaal 14 jaar en maximaal 25 jaar oud zijn en je mag deelnemen met één gedicht of verhaal (van max. 500 woorden). De gedichten en verhalen worden beoordeeld door drie leden van poëziesite Meander; redacteur Antoinette Sisto, redacteur Sander de Vaan en recensent Yves Joris. Verder bestaat de jury uit drie leden van de YoungPoets-redactie. Lees de inzendingen voor deze wedstrijd en de uitslag.
 • Doe mee met de dichtwedstrijd van YoungPoets rondom het thema ‘Nieuw’
  Om de lancering van haar nieuwe website te vieren organiseert YoungPoets een wedstrijd. Plaats vóór 10 maart 2014 een (niet eerder gepubliceerd) gedicht of kort verhaal rondom het thema ‘nieuw’ (van maximaal 25 regels) in de categorie ‘Wedstrijd’ via dit formulier en maak kans op leuke prijzen. Inzenders moeten tussen de 14 en 25 jaar zijn op het moment van inzending. De uitslag zal bekend worden gemaakt tijdens de Boekenweek.

  De prijzen
  1. Twee kaartjes voor de Dag van de Poëzie op 13 april 2014 in Landgraaf, een exemplaar van de Poëziekrant en een boekenbon van 30 euro
  2. Twee kaartjes voor de Dag van de Poëzie op 13 april 2014 in Landgraaf, een exemplaar van de Poëziekrant en een boekenbon van 20 euro
  3. Een exemplaar van de Poëziekrant en een boekenbon van 10 euro

  Jury
  De jury bestaat uit Dennis Gaens (Wintertuin), Mirthe Smeets (YoungPoets) en Pia Spaan (Letterkundig Centrum Limburg). Jury-voorzitter: Maaike Frencken (Huis voor de Kunsten Limburg). Lees de inzendingen voor deze wedstrijd en de uitslag.