Binnenkort presenteert curator Alicja Melzacka de tentoonstelling “Where widowed objects meet orphaned ideas” bij CIAP in Hasselt.
Een groepstentoonstelling met werk van Sara Bachour, Anaïs Chabeur, Emile Hermans, Kornel Janczy, Rokko Miyoshi, Ingel Vaikla en Julita Wójcik.
In typografie zijn ‘weduwen’ en ‘wezen’ de eenzame regels die, gescheiden van een paragraaf, aan de boven- of onderkant van een pagina staan. De twee begrippen staan voor andere entiteiten die doelbewust of per ongeluk van hun originele context werden afgezonderd, waardoor hun betekenissen vatbaar worden voor interpretatie. In de kunsten kunnen de spreekwoordelijke weduwen en wezen zich verzamelen en worden er nieuwe of oude interpretaties gegenereerd, beproefd en besproken.
Deze tentoonstelling presenteert zeven verschillende artistieke posities die in dialoog treden met elkaar en met de uitzonderlijke, symbolisch geladen architectonische ruimten van CIAP. Zowel opkomende als meer gevestigde internationale kunstenaars reflecteren elk op hun eigen manier op de mechanismen van betekenisgeving, herinnering en vergetelheid, omdat deze onze culturele landschappen bepalen, van persoonlijke souvenirs tot monumenten van macht.
Alicja Melzacka over het project en haar passie voor kunst en taal.
Ik was altijd gefascineerd door de relatie tussen beeld en tekst of, in bredere zin, visuele kunst en taal, op verschillende niveaus. Ik herinner me duidelijk de dag van mijn inschrijving aan de universiteit, ik had twee dossiers in mijn handen: een gericht aan het Instituut voor Kunstgeschiedenis en de andere aan de Afdeling Taalwetenschap. Ik besloot beide te studeren.
Toen ik aan dit project werkte, heb ik mezelf en de kunstenaars gevraagd hoe verschillende objecten, van kunstwerken en monumenten tot gebouwen en alledaagse dingen, met ons communiceren. Overwegen we hoe hun berichten zijn geconditioneerd? Hoe kennen we ze onze eigene betekenissen toe tijdens dagelijkse interacties?
Ik heb de term ‘weduwen en wezen’ ‘geleend’ vanwege de goede weerspiegeling, enerzijds, van de toestand van veel objecten in onze omgeving en anderzijds, van het vermogen van een tentoonstellingsinrichting om elk object in een weduwe of wees te veranderen. Ondanks veel linguïstische analogieën, ik zie de tentoonstelling niet als een gestructureerde tekst of een constellatie van zang die moet worden gelezen en begrepen. Ik hoop dat het een ruimte kan worden waar semiotische, affectieve en fantasierijke bronnen – en het spectrum daartussen – vrijelijk onderzocht kunnen worden.
Where widowed objects meet orphaned ideas
17.11.18-17.02.19
De tentoonstelling is wekelijks van woensdag tot en met zondag gratis te bezoeken. Voor meer informatie check CIAP.be
Met de steun van Agata Zbylut and Zachęta Contemporary Art Association in Szczecin en the National Museum in Szczecin.


