Wie zijn de winnaars?

Bij deze willen we graag de winnaars van de wintergedichtenwedstrijd aan je voorstellen! Zo krijg je toch een beter beeld bij de dichter en de reis die hij/zij al heeft afgelegd:

Foto Fleur Bodt (2)Het is de eerste keer dat Fleur Bodt (Arnhem, 1996) meedoet aan een schrijfwedstrijd, en ze wint meteen de hoofdprijs! Dat had ze dus niet verwacht. Ze zit in het tweede jaar Creative Writing, een schrijfopleiding van Artez in Arnhem waar ze woont en studeert. “Poëzie is een van mijn favoriete vormen om in te schrijven en daarin probeer ik zoveel mogelijk te experimenteren. Deze vorm was ook zo’n experiment. Zon en man en ik had ik al eerder geschreven maar met een paar aanpassingen paste het goed bij het thema ‘reizen’. Het licht absurde van de tekst is niet iets wat ik vaak doe. Ik hou van realisme, maar er mag hier en daar wel wat onverwachts gebeuren”.

Tweedeprijswinnaar Mattijs Deraedt (1993) woont in Moorsele (BE). Hij schrijft poëzie, proza, scenario’s en muziek. Met zijn gedichten viel hij al in de prijzen bij wedstrijden als Kunstbende, Soet poëziewedstrijd en de Jotie T’ Hooft poëziewedstrijd. Hij publiceerde in tijdschriften als Meander, Kluger Hans en Gierik & NVT. Momenteel volgt hij de masteropleiding Schrijven aan het RITCS. Zijn eindwerk wordt een prozatekst over een gewezen online videoster met een bizar alter ego. Daarnaast is hij ook bezig met het afwerken van een manuscript voor een gedichtenbundel.

Over het gedicht Het:
“Ik heb me voor dit gedicht in de eerste plaats laten leiden door het ritme en de klank van de taal, waar het gedicht over gaat heb ik gaandeweg ontdekt. Dit is voor mij de meest plezierige manier van schrijven, omdat inhoud en vorm zo kunnen samenvallen. Ik heb geprobeerd om een zekere spanning te creëren door contrasterende beelden bijeen te brengen.
Mattijs_galeriecopy (2)Het thema ‘reizen’ heb ik breed opgevat; als een soort reis door je eigen poëtische hoofd, maar ook een heen en weer springen van de ene plek naar de andere: van de Aarde met haar regenwouden, flatgebouwen en stranden naar de maan en terug. Ik wil niet te veel prijs geven over de inspiratie voor mijn gedicht, want dat zou zijn kracht onderuit halen, maar ik kan wel vertellen dat ik mij voor de laatste vier regels heb laten inspireren door de vluchtelingencrisis en de berichtgeving daaromtrent in de media. In welke toestand ‘de lijven op het strand’ zijn terechtgekomen is dus zeer de vraag. Op die manier heb ik reizen ook geïnterpreteerd als een vorm van vluchten, of vluchten als een vorm van reizen, het is maar hoe je het bekijkt”.

Jonas Beckers 3e prijsJonas Beckers (Leuven, 1991) won dit jaar de derde prijs. Hij is dichter, muzikant en student Taal- en Letterkunde. Van zodra hij een pen ter hand kon nemen, schreef hij kortverhalen, tegenwoordig legt hij zich dagelijks toe op het schrijven van gedichten en songteksten. Tot nu toe werd zijn werk gepubliceerd in literaire tijdschriften zoals Het Gezeefde Gedicht, Ochtendlicht en Kluger Hans. Hij stuit op universele en vaak dubieuze verschijnselen in de samenleving, waarop hij een aparte blik werpt in zijn poëzie. In het winnende gedicht Van wortel naar blad verbindt hij de menselijke levensweg met die van bomen en planten.

Lees hier wat deze winnaars gewonnen hebben!