Winnaars wintergedichtenwedstrijd ‘Reizen’ bekend!

ReistasWat hebben veel jonge mensen moedig en ook vaak heel sprekend de reis met hun gedicht gemaakt! De winnende inzendingen getuigen stuk voor stuk van een heel eigen invulling, die vaak in meerdere betekenissen verband houdt met het thema ‘reizen’. Er kwamen beschrijvingen van verruimende reiservaringen voorbij, wereldreizen die tegelijk terugreizen zijn, jazzpoëzie van de bovenste plank, en vertellers die met een mysterieuze, licht droevige sfeer ‘gerijpte poëzie’ schreven. De conclusie van deze wedstrijd: onderweg zijn is zo gek nog niet! Omdat buiten de winnaars veel gedichten van hoge kwaliteit werden ingediend,
heeft de jury ervoor gekozen ook een aantal eervolle vermeldingen bekend te maken!

Palmboom_vrijstaand1e prijs: Fleur Bodt met Zon en man en ik wint: 2 uur persoonlijke digitale dichtcoaching door Sasja Janssen (dichter, schrijver van romans & verhalen en genomineerde voor de VSB-Poëzieprijs 2015), 2 kaartjes voor een concert van de zussen Clean Pete (eerder te zien in DWDD), de bundel Je bent mijn liefste woord van onze dichteres des Vaderlands Anne Vegter (uitgeverij Querido), een exemplaar van poëzietijdschrift Awater, de poëzie-app van Plint, én publicatie in literair jongerentijdschrift Ochtendlicht #7.

“De dichteres slaagt er op een eenvoudige manier in om je in het gedicht te trekken. De herhaling van ‘hij zegt-ik zeg’ werkt op een zeker moment als een mantra waardoor je bij elke regel dieper in de woorden gezogen wordt. Tegelijkertijd zorgt het absurde en onconventionele karakter van de lange dialoog voor extra leesgenot. De tekst roept spanning op, is suggestief. En zoals de dichteres zelf besluit: ‘je raakt er nog wel aan gewend’. Belofte voor de toekomst.”

icoonkaart-vliegtuig2e prijs: Mattijs Deraedt met HET wint: een jaarabonnement op poëzietijdschrift Awater, de bundel Je bent mijn liefste woord van onze dichteres des Vaderlands Anne Vegter (uitgeverij Querido), tegoed van € 25,- te besteden in de webshop van poëziesite Plint, de poëzie-app van Plint, én publicatie in literair jongerentijdschrift Ochtendlicht #7.

“De dichter stapelt een aantal ongewone beelden op tot een gedicht. De kracht ervan zit net in deze absurde opeenstapeling die gedoseerd blijft. Vooral het beeld van een overvol strand spreekt tot de verbeelding en getuigt ook van een vermogen om visuele beelden om te zetten in ijzersterke taal van prachtig volwassen zinnen.”

koffer3e prijs: Jonas Beckers met Van wortel naar blad wint: Een boekenbon t.w.v. € 15,-, de bundel Je bent mijn liefste woord van onze dichteres des Vaderlands Anne Vegter (uitgeverij Querido), een exemplaar van poëzietijdschrift Awater, de poëzie-app van Plint én publicatie in literair jongerentijdschrift Ochtendlicht #7.

“In mooie zinnen wordt origineel met het thema omgesprongen. Wat aantrekt in dit gedicht is de personificatie, de oppositie van de onpersoonlijke openingszin en de tweede zin die meteen de nadruk legt op de ik-persoon. Het gedicht heeft iets melancholisch door de beelden die worden gebruikt (lang relaas, geen kleren …) en baadt tegelijkertijd in een licht van hoop (bewoog, duw, kinderen …). ”

Eervolle vermeldingen: 

Laura Mijnders met Joint

Bo van Alst met Tegenpolen

Marieke Haijkens met In de trein

Sophie van den Bergh met Vergeetverzoek 

Dries Ketels met wandelen tussen voeten en vertoeven

De juryleden (Alja Spaan en Yves Joris van poëziesite Meander, Mirthe Smeets en Evelien van Nieuwenhoven van de YoungPoets-redactie, dichteres Emma Crebolder – winnares van de Leo Herberghs Poëzieprijs 2015 – en de huidige stadsdichter van Heerlen Michelle Bracke) danken iedereen voor hun deelname en hopen velen te hebben geïnspireerd vaker te schrijven!

Bekijk hier alle inzendingen en berichten over de wedstrijd!