Writer’s Block 2015

door: Ellen Vasić

writersblock2015

Met groot genoegen mocht ik de eerste editie van Writer’s Block presenteren op het grootste festival van Maastricht: Bruis. De afgelopen jaren zijn er steeds meer kleinschalige creatieve projecten op dit festival gerealiseerd. Zo is Writer’s Block een initiatief van de Muziekgieterij onder het motto ‘voor en door jongeren’. Jonge schrijvers rekenden af met hun schrijfblokkades en vertelden ieder op hun eigen manier een verhaal.

In een grote zwart-witte tipi tent was een breed scala aan performances te zien, zoals rappers, cabaretiers, dichters, singer-songwriters, auteurs en toneelspelers. Het publiek zat op felgekleurde zitzakken rondom de artiesten. Bezoekers liepen in en uit. Ze konden vrijblijvend hun favoriete optredens bijwonen. Het evenement trok redelijk wat publiek, divers van alle leeftijden. Soms alleen om te schuilen voor de regen, soms uit nieuwsgierigheid voor wat er in de tent te zien was. Door de intieme sfeer in de tent kreeg je het gevoel dat je de jonge schrijvers (16-25 jaar) goed leerde kennen.

Het spits werd afgebeten door een jonge singer-songerwriter die rustige liedjes speelde voor het publiek. Perfect voor een druilerige ochtend. Er volgden een aantal dichters die met hun eigen stijl een complete performance gaven. Verder luisterden we met aandacht naar de verhalen over magie, fantasie en een roze paraplu. Afgewisseld door een serieuze rap over een moeder met een drankprobleem. Er onstond zelfs een spontane samenwerking tussen een dichter en singer-songwriter.

Writers Block 2015

De tweede dag van Writer’s Block begon met een chicklitachtig optreden van een auteur, die kwam vertellen over haar boek, de eerste Nederlands-Belgische chicklit. Daarna kwamen een aantal serieuze monologen voorbij over het beeld van schoonheid en de dood, geschreven vanuit het perspectief van jongeren. Een andere auteur nam ons mee in de wereld van science-fiction, beïnvloed door de hedendaagse maatschappij. Tot slot een singer-songwriter die zelfgeschreven liedjes aan ons liet horen, geïnspireerd op verhalenvertellers als Tom Waits en Bruce Springsteen.

Kortom, de eerste editie van Writer’s Block was een groot succes! De jonge schrijvers hebben zeker bewezen dat er genoeg talent in hen schuilt!

Met dank aan Annemarie Jansen, Romy Heutz en Lena Heusinkveld

Foto’s: Romy Heutz